„Svak bi piva niko kopa, to je župa Sv. Roka“ neslužbeni je lokalni moto koji najvjernije opisuje ležerni mediteranski stil života prisutan na prostoru Jesenica, gdje je smještena Vila Meja.

Marko Ivanišević, investitor i bliski prijatelj još od srednje škole, odlučuje se 2014. godine na izgradnju obiteljske kuće na djedovini te me angažira da zajedno složimo projektno rješenje.

FAZE PROJEKTA

U konceptualnom smislu Vila Meja rezultat je preispitivanja ideje dalmatinske kuće i suvremenog mediteranskog stila života.

Pojam dalmatinske kuće kroz povijest predstavlja skromnost i snažnu povezanost s prirodom. Sastoji se od unutarnjih prostora esencijalnih za život, neposrednih vanjskih prostora koji se koriste kao dnevni boravak, te onih udaljenijih (pašnjaci i polja) koji osiguravaju ekonomsku stabilnost kućanstva.

Današnja ekonomska stabilnost rješava se kroz turizam, generirajući izgradnju koja često nekritički prati sadržaj pravilnika o kategorizaciji objekata. Rezultat tog procesa obala je puna predimenzioniranih zgrada bez dugoročne vizije u slučaju izostanka turističke sezone.

Osnovna ideja Vile Meje rješenje je stambenog pitanja investitora u njegovom rodnom kraju. Zbog financijskih razloga kuća je prvih osam do deset godina zamišljena kao turistički objekt koji otplaćuje neizbježni stambeni kredit, da bi se naposljetku transformirala u obiteljski dom i ured.

Vila Meja trenutno se nalazi u turističkoj fazi s četiri zvjezdice kuće za odmor s bazenom. Sastoji se od dnevnog boravka s kuhinjom, četiri bračne sobe s trima kupaonicama na ukupno 170m2 bruto površine.

Njena iduća obiteljsko-poslovna faza podrazumijeva prenamjenu bračne sobe prizemlja u uredski prostor koji u današnje vrijeme digitalnog poslovanja pruža ekonomsku stabilnost i na taj način omogućava organizaciju obiteljskog života u Jesenicama.

ARHITEKTONSKA KOMPOZICIJA

Oblikovno kuća prati teren i zatečeni sustav terasastih kamenih podzida – meja, na način da suteren postaje naglašeni kameni podzid volumena prizemlja kao jedinog istaknutog arhitektonskog elementa parcele.

Ovakvim pozicioniranjem omogućen je direktan izlaz na teren iz sve četiri spavaće sobe, odnosno, mogućnost neposrednog kontakta korisnika s prirodom.

Prostor bazena s beskonačnim rubom nakon ljetnog perioda i pražnjenja u zimskoj (ali i kasnijoj obiteljskoj) fazi može postati prostor za opuštanje postavljanjem viseće mreže po uzoru na rješenje unutar sačuvane masline.

Kosim krovnim plohama referira se na tradicionalnu geometriju dok se odabir završnog materijala i boje vodi suvremenim rješenjima u svrhu bolje energetske učinkovitosti.

Jednostavnom volumenskom gestom izmicanja prizemlja preko ruba meje i blagim uvlačenjem južnog zida dnevnog boravka formiraju se arhitektonske barijere s ciljem reguliranja insolacije u ljetnom i zimskom periodu. U kombinaciji s dizalicom topline i solarnim kolektorima postignut je energetski razred A, koji zadovoljava uvjete zgrade gotovo nulte energije (nZEB standard).

AKTIVNI VANJSKI PROSTOR

Odnos kuće prema vanjskom prostoru ostvaren je kroz dva režima korištenja.

Prvi se odvija na zapadnoj strani kuće, gdje su na oba nivoa formirane natkrivene terase s kaminom. Prostori su to od izuzetne važnosti za mediteranski stil života tj. male fešte i neformalna druženja uz gradele. U ljetno se doba više koristi prozračnija varijanta u prizemlju, a zimi od bure zaštićeniji suteren.

Drugi režim korištenja je ostvaren eliminiranjem sadržaja kao što su teretana, sauna i igralište u sklopu parcele, što korisnika usmjerava na korištenje obližnjeg igrališta, trail i biciklističkih staza kao sastavnog dijela kuće. Tom simboličnom gestom želimo podržati nastojanja lokalne zajednice koja kroz niz sportskih natjecanja kao što su Jesenice treking i Dalmacija Ultra Trail želi isprofilirati područje Primorske kose kao sportsko-rekreacijsku zonu.

KLICA

Ljepotu arhitekture vidim u njenom softverskom dijelu. Činjenici kako isti prostor ovisno o dobu dana, tjedna ili godine potpuno promjeni karakter i namjenu, a da pri tome ne mjenja svoj hardver – materijal i geometriju. Upravo ta igra postaje najizanimljivija u zoni natkrivenih vanjskih prostora karakterističnih za našu mediteransku klimu i stil života.

Na investitorima je odluka koliko su spremni takve prostore ukomponirati u buduće projektne zadatke. Prostore koji garantiraju #koovomoreplatit.

 

Lokacija     
staro selo Jesenice, Dugi Rat

Vrijeme izgradnje 
2015. – 2017. godine

Bruto površina   
170m2

Suradnici     
Mato Stanišić, dipl.ing.građ.
Marko Ivanišević, dipl.ing.stroj.
Neven Ostojić, dipl.ing.stroj.
Jure Grgić, mag.ing.el.
Slavko Medić, ing.geod.